Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Kodusõda Helsinkis

HansTäna olin ma Helsinkis. Justkui kodusõda on seal käimas. Linn on täis diislite vingu ja raske raud hävitab talve. Kogu põtrade traktoripark on pealinna kokku aetud ja muudkui müttavad ning kaevavad. Kvartal, kvartali kaupa, hauda talvele ja jääle ning ena imet, talv ongi kadumas. Löövad jää ja lume kasti ning kastis mereäärde lõplikku kõdunemist ootama. Vot selline vägi on Helsinki’sse lahti lastud. Kuid see pole veel kõik.

Ka jalavägi kaevab kaevikuid ja haudu talvele. Keset päeva, nooremad ja vanemad, viisaka välimusega linnakodanikud. Huvitav, mis nad siin päise päeva ajal luuslanki löövad ja päristööd ei tee? Haaran ühel nooremal intelligendil rinnust ja küsin et kas teil karvajalad tõesti midagi muud teha pole kui päise päeva ajal siin kangi ja kühvliga oma lõbuks jääd rookida. Pole jah, saan vastuseks. Me ju olemegi töötud, keda linn hooajatöödeks palkab. Kukun hülge moodi hirnuma. No ikka opakad seal Helsinki linnavalitsus. Kust siis see valija näeb, et linn nende eest hoolitseb? Vot kui oleks bussi- ning trolli saatjad ja kui nad aitaks kahel noorel emal ja ühel vanaisal bussile minna ja ka sealt maha tulla, oleks kohe näha et linn hoolitseb. Karvajalg vaatab mind nagu mina oleks päris loll. Kuidas nii, küsib ta? Kui kõik noored emad, ja vanaisad, ja vanaemad, ja kõik inimesed saaksid tänavatel konte murdamata kõndida, oleks ju linna hoolitsus nende suhtes palju suurem. Olete teie ikka seal Virossa käänulise mõtlemisega. Mis ma taga ikka siin vaidlen, soome keelt ma ka ei mõista piisavalt ning arusaamad meil ju täiesti erinevad. Lähen ja vaatan mis ka turul toimub.

Seal nagu Tallinnas. Soome keelt rääkivad venekeelsed müüvad põtradele nende oma põdra kaupa. Üksikud kohalikud ka sekka äritsema sattunud. Vanaldane talunik müütab oma talusaadusi kuid oh õnnetust, järjekorda pole ja kaup ka ei lähe. Võtab talunik siis suure haamri ja kukub peksma. Mitte oma letti ja talusaadusi pilbasteks, vaid jääd leti ees. Et siis kodanik saaks tulla ja ilma jääl kukkumata taluniku kaupa osta. Mõtlen, et mis sa vana siin linna jääd tambid? Kes sulle selle eest ikka plekib? Parem mine ja tambi jääd oma taluõuel! On ikka imelikud need põdrad, meie ju nii ei teeks.

Lõpuks kohtan tuttavat teadurit. Muu hulgas pärin ka informatsiooni Helsinki kodusõja kohta. Tead mis, vastab teadur. Me oleme teinud siinkandis ohuhinnangu. Ühendatud anumate printsiibist oled kuulnud? Vaata, kui peagi sulaveed voolama hakkavad, hakkavad teie üleuputanud pealinna veevood meie pealinna poole sulisema. Kui me oma pealinna kanalistatioonireste ja äravooluavasid ära ei puhasta, upume meie ka. Seepärast peame siinkandis kõva sõda talvega. Tark mees vist, mõtlen, ütlen head-aega ja panen padavai laeva poole liduma. Vaja Eestis kodinad kokku panna, naine ja lapsed kaenlasse haarata ning siis kiiresti tagasi Helsinkisse põrutada. Ehk päästab ümberasumine meid Tallinna tulvavetesse uppumast?

kolonelHans • märts 9, 2010


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar