Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Ajalugu kordub

Nursipalu ja Kaitseministeerium? Ajalugu kordub. Tapa linnaku arendamise kohta andsin ma 2001 aasta alguses intervjuu Õhtulehele. Sealt edasi järgnesid polügooni rajamine ja maaomanikega läbirääkimised. Ma ei tea kuidas Kesk-polügoonil maaomanikega vaidlused lõppesid. Ehk millega siis maaomanikud rahule jäid või millega nad nurka suruti. Olin vaidluste ajal pea 4 aastat välisteenistuses ja tagasi tulles, 2007 aasta teises pooles, oli polügoon olemas. Kõpitesmist jätkub seal siiani. Niipalju, kui tean, ei olnud Kesk-polügooni territooriumil alaliselt tegutsevaid talusid. Oli 126 õigusjärgset maaomanikku ja kaks turismitalu polügooni servas. Omanikega läbirääkimistel lükati KV esindajad lõpuks kõrvale, turismitalud tegutsevad edasi. Ning ühe maaomaniku pakkumisest polügooni servas tema maa omandamiseks, Kaitseministeeriumile ei meeldinud ja seda ei hangitud.

Nüüd siis on Nursipalu sihikul. Nursipalu lasketiir ja harjutusala said ka korrastatud selle sajandi esimese kümnendi lõpus. Eriti lasketiir, sest ümberkaudsed elanikud kurtsid müra ja lendavate kuulide pärast. Sama jama mis oli näiteks Kloogal. Nursipalu osas on kaitseväelastel olnud kogu aeg mure, et pataljoni tasemel harjutust läbi viia ei saa. Lihtsalt ruumi ei jätku. Seda sama ütles ka kolonel Tikerpuu hiljuti eetris olles. Puht militaristlikust positsioonist vaadates on ohutus ja harjutusala suurus arusaadav.

Küll aga panevad mind imestama Kaitseministeeriumi tegemised ja väljaütlemised. Kuigi Keskpolügoni õppetundidest peaks olema piisavalt kogemusi selleks kuidas maaomanikega läbi rääkida, pole varasemast midagi õpitud. Enne on meedia teemat sada korda nämmutanud kui KM suu lahti teeb. Esimest korda oli nende jutt sellest, et Briti üksuse jaoks tahetakse rajada linnakut. Toona ma imestasin, et briti valmisoleku üksus paigutatakse võimaliku vaenlase suurtükitule raadiusesse? Kas pole tiba imelik? Ja siis tuli brittide otsus, et üksus viiakse Eestist ära, aga meie ikka ehitame? Kas eestlased muutusid liiga pealetükkivaks ja seetõttu britid lahkuvad? Nüüd siis räägitakse, et MLRS ja K9 hakkavad seal tulistama? Kartke pauku ja ming kaugemale elama! Uups! MLRS efektiivne tuleulatus on 32km ja K9 Thunder’l 18 km. Laiendatud Nursipalu ida-lääne suunaline pikkus ei küüni 10km’ni? MLRS saab Meegomäelt Valga kätte ja me hakkame seal tulistama! Või tahate K9’ga otsesihtimist harjutada? Meil on Sirgala, meil on Kesk-polügoon ja meil on merele tulistamise võimalus. Lõppude lõpuks saame Soomes laskmas käia MLRS ja Kõuga kui Adazisse ei mahu. Ja kaaluda võiks ka polügooni väliselt positsioonilt sihtmärki tulistada nagu kolonel Sirel kunagi pakkus. Seda muidugi dummy moonaga. KM, rääkige ausalt, ma usun et meie inimestega saab ausalt rääkides kaugemale kui hämades.

21 talule, mis on sunnitud ümber asuma, ei suuda keegi kompenseerida ajalugu ja perekondikke seoseid. Mingi (riikliku) turuhinnaga maa ostmine ei korva pooltki selle talu tegelikust väärtusest. Kõige parem, mis riik teha saaks, oleks rajada või osta teistes piirkondades ja soovitavalt Võrumaal samaväärne talu. Koos hoonetega, või need välja ehitada, et inimesed saaksid jätkata oma harjumuspärast tegevust. Võrumaal seepärast, et sealt lahkuvad töövõimelised inimesed viivad alla maakonna SKP’d ja suurendava ääremaastumist.

Vot sellised mõtted tulid peale seda kui olin seda Nursipalu teemat paar päeva kuulanud. Kaitseväe kodulehelt leiab ka laiendatava harjutusala kaardid. Panen lingi siia.

 

kolonelHans • november 23, 2022


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar