Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

ESM

Head sõbrad, räägin teile ühe muinasjutu. Ükskord tuli Põlvamaale, Soodoma külla, tähtis mees Tallinnast. Ehitas sinna uhke villa ja rajas oma firma. Hakkas kokku ostma elusaid halljäneseid 10 euri tükist. Külaelanikud teadsid, et ümberkaudsetes metsades on palju jäneseid ning asusid neid hoolega püüdma. Tähtis mees ostis tuhandeid jäneseid kuid siis sai külaelanike innukus otsa.

Tähtis mees tõstis jänese hinda 10 euri võrra. Külaelanikud püüdsid kinni veel sadu jäneseid hinnaga 20 euri tükk kuid jällegi – jäneseid jäi vähemaks, külaelanikud ei viitsinud enam jäneseid püüda ning tähtis mees oli jälle sunnitud hinda tõstma. Lubas jänese eest maksta 25 euri tükist. Kuid oh häda. Jäneste populatsioon oli Soodoma küla ümbert kadumas. Jäneseid oli näha haruharva rääkimata sellest, et mõni kinni püüti.

Tähtis mees oli sunnitud veelgi hinda tõstma – ehk siis külaelanikud lähevad ka teiste külade ümber halljäneseid püüdma. Lubas maksta jänese eest 50 euri. Kuna ta ise pidi minema pealinna ametiasju ajama, pani ta kokkuostu ülesande oma kassapidaja peale. Kassapidaja kutsus külaelanikud kokku ja rääkis. „Vaadake neid jäneseid puurides mis te olete juba kinni püüdnud ja härrale müünud. Ma müün need teile 35 eurot tükist ja kui härra tagasi tuleb, müüte te need jänesed talle tagasi 50 eurot tükist!“ Külaelanikud kogusid kokku kõik oma säästud, suguvõsade säästud ja laenasid pankadest juurde ning ostsid kõik jänesed mitmesaja miljoni euri eest ära.

Sellest ajast alates pole nad näinud ei kassapidajat ega tähtsat härrat Tallinnast. Näevad igal pool üksnes halljäneseid.

Siit siis loo moraal – see on näide sellest kuidas EFSF ja ESM töötavad.

 

MuinasjuttPoliitika

kolonelHans • aprill 7, 2015


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar