Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

1

Orjad te olite ja …

… orjadeks te jääte. Või ei jää? Äkki võtate ennast kokku ja muutute julgeks. Kas see oli sõnum Saku Suurhallist, täna 07 mail? Me ei lase ennast enam keldris peksta või karjamaal trukkida ja ütleme nüüdsest ausalt ja otsekoheselt mis me asjast arvame. Läbi Jaan Krossi teoste? Sellepärast vist kolmandik rahvast igatsorti romaane on kirjutama hakanud. Eestlane on 700 aastat olnud orirahvas ja selleks ta jääb kui enda eest seisma ei hakka. Tee lõuad lahti rahvas! Saage vabaks!

Või oli tegemist üksnes vaatemänguga. Lõbus vaatemäng ajaviiteks või auru väljalaskmiseks. Nii võiks ju Ühtse Eesti Suurkogu kohta öelda ka. Samas kolm ja pool tundi istmel nihelemist võttis tähelepanu vahepeal etenduselt. Seega ei olnud ka päris viimase peal ajaviide kui aju mugavustega pidi tegelema hakkama. Mõningad tekstid olid siiski päris vaimukad. Võib-olla robustsed, kuid aur läks naeru peale mitte mässule. Muud tekstid? Vast Kaljujärve kõne, mis enamusele poliitikutest eeskuju näitas. Ülejäänud? Retoorika, nagu me seda igapäevaselt kuuleme. Enese näitamine ja häälte kogumine tühjade sõnavõttudega igal võimalikul teemal, nagu me seda igapäevaselt näeme. See ju oligi eesmärk – näidata poliitika varjupoolt. Midagi uut? Mitte neile, kes lahtiste silmadega ringi käivad.

Või oli tegemist katsega siiski uus erakond lauale panna? Oskuslikult mängitud publikumäng mis algas juba märtsis ja realiseerus mais. Perfektne perfomans selles võtmes. Mis võib-olla kulmineerus hetkel, kus Tarand ja Jõks lavale astusid? Akadeemik sellist hirmu ei tekitanud. Ennegi neid akadeemikuid nähtud ja sotsioloogid väidavad, et statistiliselt teadlastel nagunii pikka pidu pole. Partei-genossedel hakkasid ehk püksid püüli sõeluma just sellel hetkel, kui Jõks saalis laiutas. Ja ka minul tekkis lootus, et ehk viimaks ometi tuleb keegi aus ja õige, kelle poolt võiks järgmistel valimistel hääletada. Jõks ja Tarand peaks ju sellised mehed olema? Poleks vist isegi patt nendega punti lüüa ja uut erakonda moodustama hakata. Aega ju on – 10 kuud. Kuid äkki seda oligi vaja vältida? Mõlisega täiel häälel! Peaasi, et te erakonda ei tee.

Mis siis, kui võtaks ikkagi kätte ja teeks uue erakonna? Näiteks FaceBookis, ühe säherduse “varierakonna”? Arvestusega, et see kestab ühe, maksimaalselt kaks valimist. Sest peale seda on kõik nagunii ühte tegu ja nägu – nii vanad kui uued. Ja kui kõik “hästi läheb” on mõne aasta pärast uute erakondade moodustamine seadustega keelatud.

kolonelHans • mai 7, 2010


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Friday mai 7, 2010 - 9:10 p.l.

    Aga nii ju ongi ja see oligi see sõnum, et iga uus saab ükskord vanaks ja siis on jälle vaja uut .. Või mis on selle blogi postituse point ? Tarandi ja Jõksi lavale astumine andis mulle ka väikse värina, et kurat, äkki ikka teeme ära selle asja .. ei teinud, mis siis, südametunnistusele koputati rohkem ja veel. Nõus olen sellega, et vähemalt nüüdsest peaks hakkama ütlema ja tegema seda, mis on

Lisa kommentaar