Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Infokillud sõjateatrist 14. mail

Sõjaga seonduv informatsioon Ukraina ja sotsiaalmeedias. Täiendan päeva jooksul.

 • Viimane telefonikõne amide ja putinistide vahel oli 18 märts. Vahepeal on ameeriklased üritanud sõjalises liinis kedagi VF PS-st toru otsa saada aga tulutult. Nüüd siis helistasid putinistid.

 • UA hinnang agressori kaotustele

 • Venemaa kaotab Ukrainale ja peab mõistma, et tal ei jää muud üle, kui pidada Kiieviga läbirääkimisi. Seda arvamust väljendas Saksamaa kantsler Olaf Scholz intervjuus t-online’ile,  vahendab Ukrinform. «Üks on selge: Venemaa ei ole saavutanud ühtegi alguses mainitud sõja eesmärki. Ukrainat ei vallutata, kuid ta kaitseb end suure osavuse, julguse ja eneseohverdusega. NATO ei taganenud, vaid tegelikult suurendas oma vägesid alliansi idatiival. Ja kui Soome ja Rootsi ühinevad NATOga, muutub allianss veelgi tugevamaks. Venemaa sõjavägi ise on kandnud suuri kaotusi, palju enam kui kümme aastat kestnud Nõukogude Liidu kampaaniat Afganistanis. Putin peaks tasapisi selgeks tegema, et ainus väljapääs sellest olukorrast on Ukrainaga kokku leppida,“ ütles Saksamaa peaminister. Päev varem oli Scholzil telefonivestlus Vladimir Putiniga. Kantsler märkis, et Kremli juhi meeleolus ta selle vestluse ajal muutust ei tundnud.
 • Venemaa lülitas Soome oma energiasüsteemist välja. Ametlik põhjus on elektri eest tasumata jätmine. Kuid me teame, et Vene Föderatsioon kasutas seda Soome NATOga liitumise eest “karistamiseks”. Fingridi asepresident Reima Paivinenile avaldab muljet, et tõsiseid probleeme pole. Rootsi on andnud piisavalt elektrit. Ps! Ma nüüd mõtlen bõrsi hindadele Eestis. Tuleb sellest börsist kasvõi osaliselt lahkuda.
 • Taga-Karpaatia tehas “Eurocar” jätkab ŠKODA autode tootmist. Eurocari tehas on jätkanud tellimuste vastuvõtmist ja alustab tootmist juunis. Märtsis peatas Eurocari tehas ajutiselt autode tootmise ja tarnimise seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse. Tehase baasil tegutses üks suurimaid EList humanitaarkaupade vastuvõtmise keskusi. “Ametlik tarneaeg on kuni 280 päeva, kuid tegelikult sõltub see järjekorras olevate tellimuste arvust ja võib olla lühem,” öeldakse ettevõtte veebisaidil avaldatud avalduses.
 • Soome president Sauli Niinistö pidas telefonivestlusi Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Vestluse käigus ütles Niinistö, et Soome teeb NATO liikmestaatuse taotlemise otsuse lähipäevil, teatas Sauli Niinistö büroo. Hiljem lisas Kreml, et Vladimir Putin ütles Niinistöle, et läbirääkimised Ukrainaga on “praktiliselt peatatud”.
 • Venemaa siseministeerium kiirendab SRÜ-st, Balti riikidest ja naaberriikidest pärit kaasmaalaste ümberasustamistaotluste läbivaatamise menetlust. Taotluste läbivaatamise maksimaalne tähtaeg on 15 päeva. Sellest teatas riigiduuma asetäitja Aleksander Hinštein.
  Tema sõnul alustab tuleval nädalal Venemaa siseministeeriumi rändeküsimuste peaosakonnas tööd ööpäevaringne ümberasustamis taotluste vastuvõtmise keskus. Taotlusi võetakse vastu mitte ainult e-posti, vaid ka faksi teel, sest paljudes “sõbralikes” riikides on juurdepääs Venemaa Interneti-ressurssidele, sealhulgas avalike teenuste portaalile, blokeeritud.
 • Javelin

 • Ukraina armee kasutab praegu lahingutegevuses aktiivselt hiljuti tarnitud haubitsaid M777A2. FMTV M1083 veoautod, mida kasutatakse haubitsate pukseerimiseks, on samuti annetatud USA poolt.

 • Tjumen

 • Feigin Arestovich õhtune jutusaade. Uudison, et toimus väike vasturünnak Izjumi suunal ja hõivasid ühel vatnike pealelöögi suunal mingi ala.

 

SõdaUkraina

kolonelHans • mai 14, 2022


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar

Your email address will not be published / Required fields are marked *