Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 17. jaanuaril

OPOLUKORD 17012023

Agressor jätkab rünnakuid Bahmuti ja Avdiivka piirkonnas. Eesmärk on vallutada kogu Donetski oblast. Vene väed jätkasid lokaliseeritud rünnakuid, et taastada kaotatud positsioonid Svatove ümbruses ja Kupjanski suunas. Vene väed saavutasid täiendavaid territoriaalseid edusamme Bahmutist põhja pool ja võivad intensiivistada rünnakuid Bakhmuti lõunaosas Klištšiivka lähedal. Ukraina väed jätkasid pealetungioperatsioone Kreminna ümbruses.

Viimase päeva jooksul sooritass vaenlane 2 raketi- ja 7 õhulööki ning tulistas reaktiivsüsteemidelt üle 70 mürsu. Tsiviilisikute seas on haavatud ja hukkunud.

Viimase 24 tunni jooksul on UA kaitseväe üksused tõrjunud okupantide rünnakuid enam kui 20 asula piirkonnas, sealhulgas: Bílogorívka Luhanski oblastis; Verhnokamjan, Spirne, Krasnopolívka, Sool, Soledar, Blogorivka, Bakhmut, Kamianka, Nevelsʹke, Marinka, Donetski oblastis.

Ajutiselt okupeeritud aladel, Hersoni oblasti Zavodivka, Gornostayivka ja Kairo asulates, peatasid okupandid kõigi Ukraina telekanalite ülekande, edastasid ainult Venemaa televisiooni.

Ukraina kaitseväe raketi- ja suurtükiväeüksused tabasid ööpäevaga kontrollpunkti, 11 okupantide fookusala, kütuse- ja laskemoonaladu.

ISW: NATO peasekretär Jens Stoltenberg märkis, et Vene-Ukraina sõda on “otsustavas faasis”, mis ei tähenda, et sõda oleks viimases faasis või et Vene väed kavatsevad eelseisvateks tegevusteks kasutada kõiki ressursse.

Ps! Nõus, et sõda on otsustavas faasis. Ei ole nõus, et venelased nüüd kõiki ressursse ei kasuta. Peastaabi aruandes kaitsevad ukrainlased Soledari ja Sili. Tegelikult on tegemist ühe asulaga. UA PS nimetab Soledriks kunagist linna Karl Liebknehtsdat mis liideti Sil asulaga 1991. aastal ja nüüd on kaartidel ühise Soledari nime all. Veel eile ründasid venelased Sil’i. Kui Soledari poolt veel kaitstakse siis peab tegemist olema ümberpiiratud Ukraina üksustega. See, et venelased on jõudnud põhja pool Sili ja Soledari välja raudteeni, teatati juba kaks päeva tagasi. Kui nüüd venelased saavad vallutatud selle kindlustatud Bahmuti-Soledari tsooni siis on neil operatiivvabadus ja jut üritatakse panna sinna kogu ressurss, et Donetski oblasti halduspiirideni jõuda. Jääb üle loota, et ukrainlased on lääne poole korralikud kindlustustsoonid välja ehitanud.

UA hinnang ru kaotustele.

______________________________________________________________________________

 • Vene põhirelvastuse kaotused UAs. Mõne artikli puhul on näidatud nii ORYX kui ka UA andmetel. Samuti see palju 2022 aastal venel seda relvastust oli.

Image

 • Kuni 14 jaanuarini ei ole Ukrainas registreeritud fakte S-400 rajatiste rakettide kasutamise kohta maapealsete sihtmärkide vastu. Selliste rakettide elemendid leiti pärast Kiievi tulistamist 14. jaanuaril 2023. S-400 on Venemaa kesk- ja pikamaa õhutõrjeraketisüsteem. Seda peetakse uue põlvkonna õhutõrjeraketikompleksiks. Mõeldud kõikide õhu- ja kosmoserünnakute vahendite, sealhulgas ballistiliste rakettide hävitamiseks. Erinevalt varem käsitletud S-300 rakettidest 5B55 on rakett 48N6DM suurema lõhkepea ja pikema lennuulatusega – vastavalt 180 kg ja 250 km.Kaitseekspressi direktor Serhii Zgurets väidab, et 48N6DM kui pind-pind raketi laskekaugus on 230 km ning see lendab ka mööda ballistilist trajektoori, läbides 200 km pikkuse vahemaa ühe kuni kahe minutiga. See kaugus võimaldab Valgevene territooriumilt tulistada selliseid linnu nagu Kiiev, Žitomõr, Rivne, Lutsk ja isegi Lviv. Näiteks saab Vene armee Kiievit tulistada Valgevene sõjaväelennuväljalt “Zyabrivka”, mis asub Gomeli lähedal, Ukraina pealinnast vaid 170 km kaugusel. Samuti ka Venemaa Brjanski oblasti territooriumilt, kust Kiiev jääb veidi enam kui 200 km kaugusele.

 • Sõjaväeekspert Vladyslav Seleznov. Juhtimise ümberkorraldused Vene armee peastaabis viitavad sellele, et vaenlane valmistub Ukraina territooriumil “laiaulatuslikeks aktsioonideks”. Ta saab kasutada 150 000 mobikut, kes läbivad väljaõpet rünnakuks. See on katse siseneda Donetski ja Luganski oblasti halduspiirile, seejärel katse kehtestada kontroll kogu Zaporižžja piirkonna üle ja lõpuks uus katse vallutada Kiiev.
 • Andmed Dnipro elumaja tulistamise kohta UA riiklikust päästeteenistusest 17. jaanuari kella 08.00 seisuga;
  • Hukkus 40 inimest, sealhulgas 3 last
  • Päästeti 39 inimest, sealhulgas 6 last
  • Vigastada sai 79 inimest, sealhulgas 16 last,
  • laekus 47 teadet kadunud inimeste kohta, millest 18 inimest leiti surnuna, 4 inimest leiti elusalt lähedaste juurest, haiglates, hetkel on tagaotsitavad 25 inimest
 • Zelenski eile õhtune pöördumineDnipros toimunu, asjaolu, et Venemaa valmistab ette uut katset sõjas initsiatiivi haarata, tõsiasi, et vaenutegevuse olemus rindel nõuab uusi lahendusi kaitsevarustuses – see kõik ainult rõhutab, kui oluline on meie koordineerimine. jõupingutusi – kõik Ukraina ja vabaduse kaitse koalitsiooni liikmed. Ja kiirendage otsuste tegemist.Täna on hea näide Ühendkuningriigist. Välja on kuulutatud uus kaitseabi pakett – täpselt õige asi. Tankid, muud soomusmasinad, suurtükivägi. Mida me härra peaminister Sunakiga arutasime. Ma tänan sind Rishi, tänan iga britti käegakatsutava ja õigeaegse toetuse eest!Alates homsest muutub see nädal meie diplomaatia mõttes veelgi aktiivsemaks. Foorum algab Davosis – sellel ülemaailmselt tähtsal platvormil kuulatakse Ukrainat. Nädala lõpus on kavas pidada Rammsteini formaadis korraline koosolek. Ootame oma partnerite koalitsiooni põhimõttelisi otsuseid. Kavas on ka olulised kahepoolsed kõnelused.Meie diplomaatilise maratoni iga päev toob Ukrainale konkreetseid kaitsevilju. Ja tänan kõiki, kes meie riiki aitavad! Tänan kõiki, kes töötavad Ukraina võidu nimel! Au igale meie sõdalasele!
 • Vaenlane on suurendanud laevade rühmitamist – Mustal merel on 6 vaenlase raketikandjat. Salvo kokku võib olla kuni 44 “Kaliibrit”, – OK “Pivden” esindaja Natalia Gumenyuk. “See kõik võib viidata raketirünnakute jätkumisele,”
 • Saksa uus kaitseminister ei muuda Ukraina relvatarnepoliitikat ega suurenda kaitse-eelarvet. Kellest võib saada uus kaitseminister? Kandidaatide nimekirjas on levinumad nimed: parlamendisaadik Eva Hógl, kes tegutseb nn Wehrbeauftragte ehk sõdurite eestkõnelejana parlamendis, ja temast vähemkogenud Siemtje Molier, kes istub parlamendi kaitsekomisjonis. Tõenäoliselt on see naine, sest Saksamaa valitsus moodustatakse erinevate pariteetide alusel ja selle korralduse järgi peaks kaitseministri ülesandeid täitma Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei naine. Muidugi võib Scholz sellest reeglist mööda hiilida ja määrata Boris Pistoriuse.
 • Ukrainas hukkus pärast Venemaa sõjalist sissetungi sellesse riiki 24. veebruaril 2022 7031 tsiviilisikut, sealhulgas 433 last. Haavata sai 11 327 tsiviilisikut, sealhulgas 827 last. Enamik neist sai surma raskesuurtükiväe ja MLRS mürskude, samuti raketi- ja õhurünnakute tõttu. Selline teave sisaldub ÜRO inimõiguste ülemkomissari büroo uues aruandes. Jutt käib ainult dokumenteeritud juhtumitest, tegelikkuses võib surmajuhtumite arv olla kordades suurem, rõhutatakse dokumendis. Endiselt on väga raske saada teavet asulate piirkonnast, kus toimusid või jätkuvad kõige intensiivsemad lahingud, eriti Mariupolist, Lüsõtšanskist, Severodonetskist, Soledarist ja Bahmutist.
 • Aleksei Arestovitš ütles, et tegi otsuse ja kirjutas Ukraina presidendi kantselei nõuniku kohalt lahkumisavalduse. “Kirjutasin lahkumisavalduse. Ma tahan olla eeskujuks tsiviliseeritud käitumisest: põhimõtteline viga, siis astu tagasi,” ütles Arestovich 17. jaanuari. Arestovitš teatas 14. jaanuaril, et osa majast Dnepris varises kokku Ukraina õhutõrje allatulistatud raketi kukkumise tõttu. 16. jaanuaril teatas Rada asetäitja Aleksei Gontšarenko allkirjade kogumise alustamisest Arestovitši ametist vabastamiseks.Ps! See poleArestovichil vist esimene kord postilt lahkuda.
 • Volya Media teatas järgmist, väidetavalt Venemaa peastaabi allikatest.1) Venemaa on ette valmistanud 700 000 sõdurit, kellest osa on juba Lääne-Valgevenes  ja 200 000 reservis ootamas.2) Rünnak võib alata lähinädalate jooksul.
 • USA varustust Ida Euroopa suunale järjest lisandub.

 • Vene Föderatsiooni kaitseministeerium RF relvajõudude arvu suurendamise küsimustes:
  • RF relvajõudude tugevust suurendatakse 1,5 miljoni sõjaväelaseni, erilist tähelepanu tuleks pöörata lepinguliste sõjaväelastega vägede värbamisele, relvade ja sõjavarustuse pakkumisele.
  • Luuakse kaks uut relvajõudude talitustevahelist strateegilist territoriaalset formatsiooni – Moskva ja Leningradi sõjaväeringkonnad ning isemajandavad vägede rühmitused (väed) Vene Föderatsiooni uute koosseisu kuuluvate üksuste territooriumidel.
  • Karjala Vabariigis moodustatakse sõjaväekorpus, maavägedes kolm motolaskurdiviisi ja õhudessantväes kaks õhurünnakdiviisi;
  • Ümberkorraldati motoriseeritud laskurdiviisideks seitse motoriseeritud laskurbrigaadi Lääne-, Kesk- ja Ida sõjaväeringkondades ning Põhjalaevastikus;
  • Tugevdatakse mereväe, kosmosejõudude ja strateegiliste raketivägede lahingukomponenti.
  • Laiaulatuslikud muudatused relvajõudude koosseisus, nende arvu suurendamine, muudatus Vene Föderatsiooni sõjalis-administratiivses jaotuses, mis viiakse läbi aastatel 2023-2026.
 • Roman Svitan räägib mis on kõige ohtlikum Ukraina jaoks. Bahmuti võtmine. Ma olen seda rääkinud juba kaua. “Eksperdid” mede meedias aga räägivad, et ei oma strateegilist tähtsust.
 • Svitan relvastusest. Tagasiside lääne relvastuse remondist ja kasutamisest mis tuleb kasuks relvade arendamisele. Samuti “põlve otsas nokitsemisest”!
 • Briti luureraport

Image

 

Total Page Visits: 250 - Today Page Visits: 1
MilitaarSõdaUkraina

kolonelHans • jaanuar 17, 2023


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar

Your email address will not be published / Required fields are marked *