Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 16. märtsil

OPOLUKORD 16032023

Venemaa operatsioonide üldine tempo Ukrainas näib olevat varasemate nädalatega võrreldes langenud. Wagneri grupi üldine pealetung Bahmuti vastu näib lähenevat kulminatsioonile. Vene väed ei korraldanud ühtegi kinnitatud maapealset rünnakut Svatovest loodes, korraldasid piiratud maapealseid rünnakuid Svatove-Kreminna liinil, jätkasid edasitungi Bahmutis ja selle ümbruses ning korraldasid maapealseid rünnakuid piki Avdiivka-Donetski linna joont.

Vaenlane koondab oma peamised jõupingutused Lymani, Bahmuti, Avdiivka, Marjinka ja Šahtarski telgedele. Viimase 24 tunni jooksul on vaenlane sooritanud enam kui 75 rünnakut näidatud telgedele.

Olukord Bakhmutis on endiselt keeruline, kuid päeva jooksul pole olulisi muutusi registreeritud. Ägedad võitlused käivad nii linnas kui ka selle ümbruses. Lahingutest ja Khromove kaotusest on vastuoluline teave, olukord on selgitamisel. Vaenlane üritab linna põhjaosas kanda kinnitada, kuid see ei õnnestu. Linnas endas on olukord nii keeruline, et täpset kokkupuutejoont on peaaegu võimatu kaardistada.

Image

Agressor jätkab Ukraina tsiviilelanikkonna vastu terroritaktika kasutamist, jätkab asustatud alade tulistamist ja pommitamist.

Viimase ööpäeva jooksul andis vaenlane kolm korda raketilööki, peamiselt Harkivi linna tsiviilinfrastruktuuri objektile. Samuti sooritas vaenlane 18 õhurünnakut ja 79 rünnakut MLRS-ilt.

Ukraina õhuvägi andis möödunud ööpäeva jooksul 16 lööki okupantide isikkoosseisu ja sõjatehnika koondumispiirkondadele. UA sõdurid tulistasid alla vaenlase lennuki Su-25 ja 13 erinevat tüüpi mehitamata õhusõidukit. Raketi- ja suurtükiväeüksused tabasid juhtimispunkti, 3 vaenlase isikkoosseisu ja sõjatehnika koondumisala, samuti 2 radarijaama, elektroonilise sõjapidamise jaama ja õhutõrjeraketikompleksi.

UA hinnang ru kaotustele

__________________________________________________________________________________

 • Venemaa katsed Bakhmutit ümber piirata ebaõnnestuvad jätkuvalt. Khromove juures surus kohalik Ukraina vasturünnak neid isegi tagasi. Bahmuti põhjaosas vallutasid venelased osa tööstuskvartalist ja võimalik, et ka Zalisnyanske küla. UA hoiab Ivanivsket.

Image

 • Kanada valitsus teatas, et annavad lähinädalatel Ukrainale üle veel 8000 suurtükimürsku ja vähemalt 12 õhutõrjesüsteemi. See abipakett peaks saabuma koos juba lubatud 8 Leopard 2A4 peamise tankiga. MIM-146 ADATS on kaheotstarbeline lühimaa-õhk- ja tankitõrjeraketisüsteem, mis põhineb sõidukil M113A2. ADATS-rakett on laseriga juhitav üle-helikiirusega rakett, mille lennuulatus on 10 kilomeetrit. Sellel on elektro-optiline andur koos ettepoole vaatava FLIR’ga. Sõidukil on ka otsinguradar, mille efektiivne tegevusulatus on üle 25 kilomeetri.

 • Zelenski õhtune pöördumine. Sellist terroristi, kes suudaks vastasseisus vaba maailmaga oma potentsiaali suurendada, pole olemas. Venemaa pole erand. Peame pidevalt suurendama survet terrorile. Mida suurem on surve, seda kiiremini liigutakse meie territoriaalse terviklikkuse ja rahvusvahelise õiguskorra taastamise suunas. Anname endast parima, et meie partnerid seda tunneksid. Seda on vaja edasi lükata. Samm sammu haaval. Pidevalt. Sissetungija tuleb hävitada.
 • Peaminister Mateusz Morawiecki kinnitusel annab Poola lennuki MiG-29 Ukrainale üle. See juhtub järgmise paari nädala jooksul. President Andrzej Duda teatas eelmisel nädalal esimesena valmisolekust MiG-29 lennukid Ukrainale üle anda. “Oleme valmis need lennukid tarnima ja olen kindel, et Ukraina oleks valmis neid kohe kasutama,” ütles president CNN-ile. Presidendi kantselei juht Paweł Szrot täpsustas, et “see ei ole suur arv” ja sel juhul on Poola valmis tegutsema osana laiemast rahvusvahelisest koalitsioonist.https://wiadomosci.wp.pl/polska-podjela-decyzje-sama-klamka-zapadla-6876755617303360a
 • ORYX eile registreeritud Ukraina kaotused

Image

 • ja russistide kaotused

Image

Image

 • UA peastaap mainib täna hommikul esimest korda Stepovet. Asula asub Krasnohorivka taga, tundub, et senised kuulujutud vastasid tõele ja Krasnohorivka ei ole enam Ukraina kontrolli all.

Image

 • Putin sai avalikult raevu telegrammikanali “Watn Swamp” peale. (https://t.me/+TLGLxyvnLr81ZTNk)Kogu probleem seisneb selles, et kanali administraator lekitab korduvalt infot, millest avatud allikates ei kirjutata. Kas tuleb veel üks mobilisatsioonilaine? Milliseid kaotusi RF relvajõud selle kuue kuu jooksul tegelikult kandsid? Kuidas võib Šoigu ja Prigožini konflikt kujuneda?
 • Vene sõjavägi võis välja tuua osa 14. märtsil Musta merre kukkunud Ameerika drooni MQ-9 Reaper rusudest, vahendas ABC News, viidates ühele nimetule USA ametnikule. Veel vähemalt kaks telefirma allikat kinnitasid, et juba 15. märtsil nähti drooni allakukkumise piirkonnas Vene laevu. Milliseid UAV-i osi õnnestus Vene sõjaväelastel põhjast kätte saada, telefirma ei täpsusta.
 • Bakhmuti on jäänud 3000 tsiviilisikut, sealhulgas 33 last. Sellest teatas teletoni eetris Donetski oblasti sõjaväevalitsuse (OVA) juht Pavel Kirilenko. Tema sõnul keelduvad Bahmuti jäänud elanikud kategooriliselt evakueerumast, kuid lapsi viiakse linnast tõrgeteta välja, vähemalt koos ühe vanemaga. Evakueerimine ei hõlma mitte ainult Bahmuti, vaid kogu rindejoont, rõhutas Donetski OVA juht.
 • Russian forces have registered important gains in the urban areas of Bakhmut. Critically, RU troops are in contact along the rail right-of-way, the H-32 HWY and the Korsunskogo / Ushinskogo Street cut-off in the southern urban area.

Image

 • Intsident

 • Briti sõjaväeinstruktor imetles UA sõdureid. Sõjaväelased lähenevad hoolimata keelebarjäärist, piiratud ajast ja varustuse keerukusest ülesannetele väga visalt. “Mulle meeldib, kuidas Ukraina sõjavägi kohandab droone sihtmärkide fikseerimiseks. Me kasutame ka neid, kuid võin öelda, et ukrainlased on teisel, kõrgemal tasemel. Ja just seda peaks kogu maailm Ukraina armeelt õppima. Näiteks panevad nad kahurit kasutusele kiiremini, kui minu sõdurid oleksid teinud sama ajaga. Teie sõjavägi on hämmastav,” ütles ta.
 • Bahmut, Ukraina relvajõudude kolonel reservis, sõjaväeekspert, instruktorpiloot Roman Svitan analüüsis Kanal 24 YouTube’i voogu ajal olukorda Bakhmutis. Ta kommenteeris, miks Vene väed ei saanud edasi liikuda.
 • Briti luureraport

Image

 

 

 

 

MilitaarSõdaUkraina

kolonelHans • märts 16, 2023


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar