Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 15. mail

OPOLUKORD 15052023

Vene väed korraldasid ööl vastu 13. maid 14. maid järjekordse drooni- ja raketilöögiseeria Ukraina vastu. Üha sagedasemad Venemaa drooni- ja rakettlöökide seeriad on tõenäoliselt osa uuest Venemaa õhukampaaniast Ukrainas, mille eesmärk on alandada Ukraina võimet viia lähitulevikus läbi vasturünde operatsioone. Ukraina väed jätkasid vasturünnakut Bahmuti ümbruses 14. mail. Vene allikad teatavad, et nad kaotasid Kuzemivka mis asub Svatovest põhja pool, Ukraina armeele pärast seda, kui ukrainlastel õnnestus Vene liinidest läbi murda. Ivanivske lõuna pool puhastasid Ukraina väed metsad. Veel lõunas Kurdjuumivka lähedal on likvideeritud viimane Venemaa sillapea Siverski-Donetsi kanalist läänes. Kokku on vabanenud ligi 10 km².

Vene väed korraldasid rünnakuid Kupjanskist kirdes ja mööda Kupjanski-Svatove joont, ei ole saavutanud täiendavat edu Bahmutis ega selle ümbruses ning on jätkanud piiratud rünnakuoperatsioone liinil Avdiivka-Donetsk. Okupandid jätkasid Lõuna-Ukrainas Huljaipolest läänes asuvate alade tulistamist.

Vastane keskendub jätkuvalt jõupingutustele Lymani, Bakhmuti, Avdiivka ja Marinka suundadele ning tõrjuti 46 rünnakut. Bahmut ja Marinka jäävad lahingute keskpunkti. 14. mail korraldas vastane 11 raketirünnakut, eelkõige Harkivi, Kostjantõnivka ja Zolochivi küla vastu. Lisaks andsid sissetungijad 41 õhulööki ja 74 MLRS-rünnakut Ukraina vägede ja erinevate asulate positsioonidele.

Vastane jätkab oma katseid täiendada kaotusi sundmobilisatsiooniga ajutiselt okupeeritud Ukraina aladel. Nii peeti paljudes Hersoni oblasti asulates sunniviisiliselt kinni mehed, kes olid varem Ukraina kodakondsusest Venemaa kodakondsuse kasuks loobunud. Pärast kinnipidamist, esmasel vestlusel, nõuavad okupandid, et need kodanikud maksaksid mobilisatsiooni edasilükkamise eest ebaseaduslikku rahalist tasu. Isikud, kes keelduvad altkäemaksu maksmisest või kellel puudub nõutav rahasumma, saadetakse välilaagritesse ja läbivad kiirkursuse. Pärast seda saadetakse need inimesed kontaktjoonega piirnevatesse asulatesse.

 1. mail andsid Ukraina õhujõud 17 õhulööki vastase vägede ja sõjatehnika kontsentratsioonidele. Samuti tabas Ukraina 2 Orlan-10 luure UAV-d ja 1 Supercam UAV. Ukraina raketi- ja suurtükiväeüksused tabasid 1 komandopunkti, 6 vägede kontsentratsiooni, 4 suurtükiväeüksust nende laskepositsiooni, 1 õhutõrjevahendit ja 7 muud vastase olulist sihtmärki.

Vaatamata probleemidele äärelinnas jätkavad “wagner” võitlejad Bahmutis võitlust. Klištšiivkas likvideeriti kaks kõrget Venemaa föderatsiooni ohvitseri ja laskemoonaladu. Bahmutis vaenlane tungis linnas edasi mööda Levanevski tänavat. Okupandid on kaotanud positsioone 199,5-st 1 km kagus, Bohdanivka lähedal.  Olukord Stupky traktis (meedias tuntud kui “mets”) pole teada, teatatakse, et vaenlane on seal oma positsioonid maha jätnud. Klishchiyivka on vaenlase kontrolli all. Svatove suunas jätkuvad lokaliseeritud lahingud piki kontaktliini. Olukord Masiutivka ja Kuzemivka lähedal on selgitamisel. Avdiivka suunas jätkuvad lokaliseeritud lahingud Avdiivka lähedal ja Maryinkas.

UA hinnang ru kaotustele

_______________________________________________________________________________

 • Arestovitch. See, kes suudab oma vastasest kaugemale planeerida ja oma plaani järk-järgult ellu viia, surub talle varem või hiljem oma mängu peale. Pärast üheksa ja pool kuud kestnud lakkamatut rünnakut Bakhmuti vastu kaotas vaenlane seal üle 150 tuhande tapetud ja haavatud töötaja, kuid ei suutnud kunagi linna lõplikult vallutada. Sellega lõppes “kohutav Venemaa pealetung”. Nüüd on olukord pöördumas vastupidises suunas. Kaitsevägi hakkab initsiatiivi üle tõmbama. Erinevates kohtades on vaenlane viimastel päevadel hädas olnud: ta lendab sügavale ja ootamatult. Meiepoolne sõjaline planeerimine toimub kõrgeimal tasemel. Väeväejuhatuse ülesanne on vaenlane kogu rinde ulatuses tükkideks rebida, võtta talt võimalus löögile tõhusalt reageerida ja vastupanutahe murda. Ja siis algab lõbu. Kuid lahingu ja isegi sõja võitmine on vaid pool võitu. Riigi sõjalis-poliitilise juhtkonna ülesanne on võita sõda ja saavutada parem rahu kui enne sõda. Seetõttu viib president Zelenski Ukraina jaoks nii keerulisel perioodil läbi Euroopa turnee. Panused on väga kõrged, kuid Ukraina juhtkond tegutseb otsustavalt ja süstemaatiliselt.
 • Vene sõjarobot UGM

 • Syrskyi. Ukraina sõjaväe edasitung Bahmuti lähedal on pealetungi esimene edu. Maavägede ülema sõnul on viimased päevad näidanud, et Ukraina suudab ka sellistes ülikeerulistes tingimustes edasi liikuda ja vaenlase hävitada. Jah, meie väed võitlevad vähemate ressurssidega kui vaenlane, kuid neil õnnestub tema plaanid hävitada. Samas ütles Syrsky, et see on vaid osaline edu. Ja nii tulebki seda tajuda. Bakhmuti kaitsmise operatsioon ju jätkub.
 • Washington Post eemaldas Zelenski intervjuust ajakirjaniku küsimuse GURi ja Prigožini vaheliste kontaktide kohta. WP: Lekkinud dokumentidest järeldub, et GUR hoiab Prigožiniga salajasi kontakte, te olite nendest kontaktidest teadlik. Kas see on tõsi?Zelenski: Kas sa tahad, et mind riigireetmises süüdi mõistetaks? Kas teil on mingeid dokumente või räägib keegi meie valitsusest meie luure tegevusest? Milliste allikatega Ukrainas te ühendust võtate? See on meie riigi raskeim kuritegu. Avaldate teavet, mis meie riiki ei aita. Ma ei saa teie eesmärgist päris hästi aru. Kas teie eesmärk on aidata Venemaad?WP: Meie eesmärk ei ole Venemaad aidata.Zelensky: Noh, see näeb välja teistsugune.
 • Tšehhi kogus Ukrainale 2,3 miljonit dollarit mitmekordse raketisüsteemi RM-70 ja selle tarvis 365 raketi ostmiseks. Pühapäeval, 14. mail rääkisid kogumise tulemustest algatuse “Kingitus Putinile” autorid. “Vaid kahe ja poole kuuga on panuse andnud 19 165 eraisikut ja ettevõtet. Raketiheitja loodetakse kasutusele võtta mõne nädala jooksul,” seisis Twitteri postituses. Korraldajad lisasid, et homme hakkavad nad koguma raha “millegi jaoks, mille jaoks pole keegi teine ​​​​maailmas raha kogunud” ja lubasid, et “see on tõesti plahvatusohtlik”.
 • Mu ammune sõber, Briti erukolonel Glen Grant, kunagine briti atašee Eestis, tõi relvajõudude vastupealetungiga välja olulise nüansi. “Arvestades venelaste kaitsepositsioone ja Venemaa kaitseliinide arvu, mis on Internetis avalikult kättesaadavad, arvavad venelased, et pealetung toimub Zaporožjest ida pool ja liigub lõunasse Melitopolini.”Ma täiendaksin teda. Tegelikult tundub olevat analoogne strateegia Hersoniga. Ka siis jagati infot, et ründame Hersonit. Vene tassis oma üksused lõunasse ja jättis ida suuna kaitseta. Nüüd on infoops Melitopoli suunas kuid vene on õppust võtnud ja pole ida kaitseta jätnud. Samas on seal kurnatud üksused ja kaitseliine vähem kui lõunas.
 • Presidendi õhtukõne. Itaalia, Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia… Tagasi koju uute kaitsepakettidega. Rohkem uusi ja võimsaid relvi rindele, rohkem kaitset meie rahvale, rohkem poliitilist toetust.Kõigil kohtumistel arutati meie rahuvalemit ja nüüd on partnerite valmisolek Ukraina valemit järgida. Rohkem toetatakse meie liitumist EL-iga, rohkem mõistetakse, et Ukraina liitumine NATOga on vältimatu.Niisiis, nende päevade peamised tulemused: uued relvad Ukrainale, austus ukrainlaste vastu ja meil õnnestus oma võit lähedasemaks muuta. Ja lisame veel tuge!
 • Washington Post kirjutab, et Wagneri PMC juht Jevgeni Prigožin pakkus vastutasuks Bahmuti eest Vene relvajõudude positsioonide loovutamist ning Prigožin ise on teinud GUR-iga koostööd Ukraina sõja algusest peale. Militaarekspert Roman Svitan rääkis, kas Ukraina luure saab teha koostööd peamise wagnerilasega, milline on olukord Bahmutis ja kuidas Venemaa kaotas strateegilise vastasseisu Hiinaga ning kuidas see selle jaoks lõpeb. Sellest ja muudest asjadest – intervjuus Jevgenia Kutnovaga.
  00:00 Jevgenia Kutnova intervjuu Roman Svitaniga
  00:14 Kas Prigožinil võis olla GUR-iga kokkulepe?
  04:36 Mida saavad venelased lähiajal Bahmutis teha?
  08:41 Kui Lukašenkaga midagi juhtub, kas Putin võib seda ära kasutada?
  15:15 Kuidas kaotas Venemaa strateegilises vastasseisus Hiinaga?
  23:11 Rünnak lennukitele Brjanski oblastis – mida see Vene pilootidele tähendab?
 • Roman Svitan käsitles 15. mail toimunud uuel sõjalisel briifingul järgmisi teemasid:
  – Zalužnõi ütles, mida Krimmiga teha;
  – Relvajõud hõivasid Bakhmutis kümneid positsioone;
  – liitlased moodustavad võitlejate koalitsiooni.
 • Briti luureraport

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 15 May 2023. Please see thread below for full image text.

 • Roman Svitan kommenteeris:
  – olukord Bahmuti suunal;
  – Vene armee olukord;
  – Ukraina relvajõudude eeldatav vastupealetung;
  – võimalik stsenaarium lõunaosa vabastamiseks.

 

 

 

 

 

 

 

MilitaarSõdaUkraina

kolonelHans • mai 15, 2023


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar

Your email address will not be published / Required fields are marked *