Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 17. septembril

OPOLUKORD 17092023

Ukraina kaitsevägi jätkab kaitset Ida- ja Lõuna-Ukrainas, pealetungioperatsioone Melitopoli suunal ja pealetungitegevust Bahmuti suunal, hävitades vaenlast, vabastades samm-sammult okupeeritud alasid, kindlustades vabastatud alasid.

Ukraina väed liikusid 16. septembril edasi Zaporižžja oblasti lääneosas ja jätkasid tungimist Venemaa kaitseliinide sügavusse. Robotino piirkonnas on UA sooritanud olulise taktikalise läbimurde. Ukraina edusammud Zaporižžja oblasti lääneosas on tõenäoliselt sundinud Vene väejuhatust seadma Venemaa kaitset seal esikohale ja ümber paigutama eliitüksuste elemente Bahmuti piirkonnast lõunasse.

Vene väed viisid 16. septembril läbi pealetungioperatsioone mööda Kupjanski-Svatove-Kreminna liinil, Bahmuti lähedal, piki Avdiivka-Donetski linna joont, Donetski-Zaporižžja oblasti piirialal ja Lääne-Zaporižžjas ning jõudsid mõnel pool edasi.

Ööl vastu 17. septembrit ründas vastane Ukrainat tiibrakettide ja droonidega. Registreeriti 16 sihtmärki. 6 drooniga rünnati kagu- ja lõunasuunast (Primors 6ko-Akhtarsk, Chauda). 10 H-101/H-555/H-55 tüüpi raketiga 9 strateegiliselt lennukilt Tu-95 Engelsi piirkonnast. Rünnnati Odessa piirkonna lõunaosa. Õhutõrje hävitas 12 õhusihtmärki – 6 “Shahed-136/131” drooni ja 6 tiibraketti H-101/H-555/H-55.

OS Nord Siversky ja Slobožanski suunal jätkab vastane riigipiiri katva väegrupi hoidmist. Viib piirialadel läbi aktiivset diversioonitegevust, et takistada UA vägede viimist teistele suundadele.

OS “Khortytsya” vastutusalas Bahmuti suunal tõrjus kaitsevägi edukalt 13 vastase rünnakut Klišeevka Donetski oblasti piirkonnas. Vaenlane üritas Donetski oblasti Kurdjumivka ja Andriivka piirkonnas Ukraina relvajõudude kaitsest edutult läbi murda.

OS “Tavriya” vastutusalas Maryinski suunas sooritas vastane ebaõnnestunud pealetungi Marinka’le Donetski oblasti piirkonnas. Vaenlane tegi eile 11 ebaõnnestunud katset meie üksused okupeeritud positsioonidelt eemaldada. Lisaks lõppesid kõik vaenlase rünnakud Põhja-, Rivnopili Donetski oblasti ja Novodarívka Zaporižži piirkonna piirkondades okupantidele märkimisväärsete kaotustega nii elavjõu kui ka tehnika osas. UA kaitsejõud hoiavad Avdiivski, Maryinski ja Šahtarski suunal initsiatiivi, avaldavad vaenlasele survet, sooritavad pealetungi.

Melitopoli suunal jätkavad meie sõdurid pealetungioperatsiooni, põhjustades okupatsioonivägedele olulisi elavjõu- ja varustuskaotusi, sundides vaenlast okupeeritud positsioonidelt taanduma.

OS Odessa Hersoni suunal jätkavad Ukraina kaitsjad vasturünnakutega ja vastase tagalaalade tulistamisega.

___________________________________________________________________

 • Poola siseminister Mariusz Kaminski teatas eile, et Poola keelab alates tänasest Venemaa numbrimärgiga autodel riiki sisenemise. „See on järjekordne element Venemaale ja selle kodanikele seoses Ukraina jõhkra sõjaga kehtestatud sanktsioonidest. Tänapäeval kujutab Venemaa endast ohtu rahvusvahelisele julgeolekule.” Keelust teatas ka Poola piirivalveteenistus. “Venemaal registreeritud Venemaa numbrimärgiga sõidukid, mis ilmuvad alates pühapäevast Poola piiripunktides saadetakse EL-i välisesse riiki, kust nad tulid, olenemata sellest, kas see on Venemaa või mõni muu riik. Sellised toimingud viiakse läbi ka siis, kui auto juht ei ole Vene Föderatsiooni kodanik. Otsene või kaudne omandamine, import või Euroopa Liitu üleandmine on keelatud,” seisab agentuuri kodulehel.
  Soome ja Balti riigid kehtestasid sellise keelu selle nädala alguses.

Image

 • Briti luureraport.

Image

 • Ukraina mereväe kõneleja Dmõtro Pletenchuk. Kolm suurt Vene dessantlaeva paigutati ümber Mustalt merelt Aasovi merele. Sevastopolis vigastada saanud dessantlaeva ei saa taastada nii kahjustuse eripära kui ka selle “vanuse” tõttu.
 • Ukraina relvajõudude reservohvitser, sõjaline ekspert Andri Kramarov. Relvajõud hävitasid Putini S-400, Hiina ja India muutusid ärevaks. Kuni viimase ajani peeti Venemaa õhutõrjesüsteeme S-400 “Triumph” peaaegu kõige võimsamaks maailmas. Viimased sündmused on aga näidanud, et see pole sugugi nii. Jevpatoria lähedal hävitasid Ukraina kaitseväelased sellise installatsiooni edukalt ja veidi varem kahjustasid veel ühte Tarkhankuti neemele. Selle operatsiooni käigus näitas Ukraina tegelikult enneolematut tulemust ja eeskuju, mida maailm veel ei ole näinud. Selle tulemusel kannatab okupeeriv Venemaa kolossaalseid materjali- ja mainekaotusi. Üks S-400 kompleks maksab 1,2 miljardit dollarit. Hiina ja India ostavad neid Vene Föderatsioonist ning viimase aja sündmused panevad nad muretsema – kas tasus kulutada nii palju õhutõrjesüsteemidele, mis nii kergesti hävivad?
 • Fedorov teatab mereväe droonide arvu suurenemisest. “Ma arvan, et selle aasta lõpuks on see kasv võrreldes eelmise aastaga umbes 120-140 korda…” Tuleb rohkem droone, rohkem rünnakuid, vähem Vene laevu. See on kindel,” ütles minister. Fedorov märkis ka, et Ukraina katsetab tehisintellekti süsteeme, mis suudavad lokaliseerida sihtmärgid mitme kilomeetri kaugusel ja saata neile droonid, isegi kui elektromagnetiline sõda häirib väliskommunikatsiooni. “Me vajame tehisintellekti, näiteks sihtmärkide otsimise tehnoloogiat, mis sarnaneb Lanceti toimimisele, et droon leiaks sihtmärgi elektromagnetilise häire tingimustes ja hävitataks selle.”
 • NATO peasekretär Jens Stoltenberg ei oota, et sõda Ukrainas niipea lõppeks. “Me kõik tahame kiiret rahu. Samal ajal peame tunnistama, et kui president Zelenski ja ukrainlased lõpetavad võitluse, ei ole nende riiki enam olemas,” vahendab Funke’i meedia Põhja-Atlandi alliansi peasekretäri sõnu. Grupp. Kui Venemaa president ja Venemaa Föderatsioon ise lõpetavad sõjategevuse, saabub rahu, lisas Stoltenberg.
 • Anton Geraschenko: “Kõigepealt Prigožin. Nüüd Kadõrov.” Vene Telegrami kanalid kirjutavad. Mõned ütlevad, et ta on juba surnud, mõned, et ta on kriitilises seisundis ja langes raske neerupuudulikkuse tõttu koomasse või et ta sai mürgituse. Kuni viimase ajani olid Prigožin ja Kadõrov ainsad kaks märkimisväärset jõuressurssi omavat inimest Venemaal, kes lubasid oma isiklikke “arutelusid” sõja käigu üle. Pärast Prigožini mõrva kirjutasin kohe, et järgmisena tuleb Kadõrov. Vaatame, kas Putini režiim tõesti vabaneb kõigest ja kõigist, kes saavad endale lubada autonoomiat ja oma enda raskerelvastatud eraarmeed. Kui Kadõrov sureb, võib olukord Tšetšeenias muutuda. Kas Putin suudab hoida kontrolli Tšetšeenia üle? Kas sellest saab taas vastupanu keskpunkt? See võib olla võimalus, mida Tšetšeenia inimesed saaksid kasutada.
 • Venemaa on koondanud Bahmuti piirkonda 52 000 okupanti,“ ütles idagrupi pressiesindaja Ilja Jevlash. “Nad hoiavad seal 52 000 töötajat ja ligikaudu 274 tanki. Rohkem kui 1000 soomusmasinat, samuti 150 suurtükiväesüsteemi ja üle 120 raketiheitja.” Pressiesindaja sõnul on vaenlane idasuunale koondanud umbes 150 tuhat okupanti ja tuhandeid ühikuid varustust.

Image

 • Teatavasti on Ukraina väed nüüd Klišivkas ja Andrivkas kontrolli saanud. Rasked lahingud Kurdiumivkas jätkuvad. UKR-i operatsioone Bakhmuti operatsioonipiirkonnas hinnatakse jätkuvalt fikseerivaks. Võitlus linna põhja- ja lõunaosast kaotab RU materjali ja elavjõudu. Hoolimata Bakhmuti tähtsusest transpordisõlmena, ei saa Venemaa väed kiirteede ja N-S raudtee ristumiskohas H-32 ega M-03 kiirteedel edasi liikuda seni, kuni UA hoiab kindlalt Tšasiivi sõja looduslikku bastioni. RU kaotused Bakhmuti AO-s on arvatavasti üle 40 000. Venemaa jätkuv keskendumine linnale ja UA pidev surve osav kasutamine on aidanud kõrvale juhtida ja paika panna märkimisväärsed RU sõjalised vahendid, mida saaks mujal kasutada. UA relvajõudude pressiesindaja Sarah Ashton teatab täna, et Bahmuti rünnakutes on UA vastu seismas üle 52 tuhande venelase, ligikaudu 274 tanki, tuhat soomusmasinat ja 150 suurtükiväesüsteemi.

Image

 • OP olukord Oleg Zhdanov
 • Berezovets viimastest uudistest.

 

 

 

 

MilitaarPoliitikaSõdaUkrainaVenemaa

kolonelHans • september 17, 2023


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar