Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 07. novembril

OPOLUKORD 06112023

Ukraina relvajõudude kindralleitnant Ihor Romanenko – Sõda on muutunud positsiooni sõjaks ja see on Kremlile kasulik. Sellel on mitmeid põhjuseid. Esiteks on see meie riigile Lääne sõjalise abi andmise ebapiisav tase ja kiirus. Selle tulemusel saavutasid Ukraina kaitseväelased teatud taktikalisi edusamme teatud rindealadel, kuid kahjuks mitte strateegilisel ja globaalsel tasandil. Positsioonisõda on kasulik agressorriigile Venemaale, kelle käsutuses on objektiivselt suur ressurss. Ukraina positsioone rünnates kasutab vaenlane taktikat – nii tuld kui “liha”. Ta kogub laskemoona, relvi ja personali ning samal ajal viskab kogu selle ressursi lahingusse. Jah, Vene sõjatehnika on enamasti vananenud ja sõdurid halvasti koolitatud, aga agressoril on nii esimest kui teist liiga palju. Selles olukorras peaksid Ukraina partnerid, ennekõike USA, otsustama, kuidas nad täpselt näevad sündmuste soovitud arengut. On vaja mitte ainult aidata Ukrainal sõda mitte kaotada, vaid ka aidata tal võita. Ja see nõuab otsustavat tegutsemist.

Vene väed viisid läbi pealetungioperatsioone mööda Kupjanski-Svatove-Kreminna liini, Bahmuti lähedal, Avdiivka lähedal, Donetski linnast läänes ja edelas, Donetski-Zaporižžja oblasti piirialal, Ida-Zaporižžja oblastis ja Lääne-Zaporižžja oblastis ning jõudsid mõnes piirkonnas edasi 6. novembril.

Ukraina kaitseväelased jätkavad pealetungioperatsioone Melitopoli ja Bahmuti suunal.

Kupjanski suunal sooritas vaenlane ebaõnnestunud rünnakuid Synkivka, Harkivi oblasti Ivanivka ja Luganski oblasti Stelmahhivka piirkondades, kus UA tõrjus 15 rünnakut.

Limany suunal mõjutas vaenlase suurtükivägi ja miinipilduja enam kui 10 asulat, sealhulgas Makiyivka, Nevsky, Bilogorivka Luganski oblast ja Verhnyokamianske, Torske, Spirne, Rozdolivka Donetski piirkond.

Bakhmuti suunas viis vaenlane läbi ebaõnnestunud rünnakud Bogdanivka ja Chromovy Donetski oblasti lähedal, kus UA tõrjusi 3 rünnakut.

Avdiivski suunal sooritas vaenlane edutuid rünnakuid Stepove, Avdííivka, Tonen їke Donetski oblasti asulate piirkondades. Kaitsevägi tõrjus siin 9 rünnakut.

Image

Marinski suunal sooritasid okupandid ebaõnnestunud rünnakuid Krasnogorívka ja Mariinka Donetski oblastis, kus kaitsevägi tõrjus 18 rünnakut.

Shakhtarski suunal juhtis vastane edutuid rünnakuid Donetski oblasti Staromayorskogo piirkonnas.

Image

Zaporižžja suunal tõrjusid UA kaitsjad 6 vaenlase rünnakut Tšervonõi, Robotino ja Palm-Zaporižži piirkonna loodeosas.

Ukraina tõrjus Vene rünnakud Robotyne’ist ja Verbovest läänes. UA tõrjus RU ründeelementi Nesterankas. Teadaolevalt hävitas UA Leopard tank kaks Vene MBT-d lahingus W of Robotyne

Image

Hersoni suunal andis vastane õhulöögi Hersoni oblasti Berislavi asula piirkonda. Hersoni oblasti Zelenivka ja Hersoni linn kannatasid samuti vaenlase suurtükiväe tulistamise all.

Tsitaat AFU merejalaväe ohvitserilt Hersoni vasakkalda olukorra kohta: “Meie FPV droonid töötavad väga hästi. Venelased ei saa enam BC-d (laskemoona) kohale toimetada, inimesi evakueerida jne. Nägin oma silmaga ühte hävingut auto tagasiteel ja üks, kui nad korterisse lendasid. Hetkel on Venemaa kaotanud kõik tankid, mis olid (minu sektoris) 25 km kaugusel. FPV droonid hävitavad igasuguse sõiduki.”

_______________________________________________________________

 • IDF OP opdate viimase 24 tunni kohta:
  • Löögi sai üle 450 Hamasi sihtmärgi, sealhulgas terroristid, sõjaväeüksused, vaatluspostid, tankitõrjerakettide stardipostid ja palju muud.
  • IDF maaväed võtsid kontrolli alla Hamasi sõjaväekompleksi, mis sisaldas vaatlusposte, Hamasi operatiivtöötajate väljaõppealasid ja maa-aluseid terroritunneleid.
  • Tuginedes ISA ja IDF luureandmetele, neutraliseerisid IDF-i hävitajad Jamal Mussa, kes vastutas Hamasi julgeoleku erioperatsioonide eest.
  • Iisraeli armee on Gaza linna täielikult ümber piiranud ja mere äärde jõudnud, enklaav jaguneb põhja- ja lõunaosaks. Iisraeli väljaande Haaretz andmetel kavatseb IDF alustada võitlust Gaza linnas järgmise 48 tunni jooksul.
  • Iisraeli õhurünnakutes hukkus eile üle 200 palestiinlase. ÜRO Palestiina pagulaste abistamisagentuuri (UNRWA) töötajate hukkunute arv Gaza sektoris on tõusnud 88-ni, mis on suurim ühes konfliktis hukkunute arv maailmaorganisatsiooni ajaloos.
  • Gaza sektoris Hamasi vastases võitluses hukkunud Iisraeli sõdurite arv alates maapealse operatsiooni algusest on jõudnud 30-ni
 • GUR selgitas, kuidas võivad Venemaa löögid talvel erineda: Venemaa võib pärast külma ilma tulekut korraldada ulatuslikke rünnakuid Ukraina energiarajatiste pihta. Need ei saa olema nii primitiivsed rünnakud kui eelmisel aastal. Praegu on raske ennustada, mida rohkem saab – kas rakette või droone. Samuti on raske ennustada rünnakute taktikat ja skeemi – see võib olla erinev. “Need võivad olla ainult erinevat tüüpi rakettidega löögid, kombineeritud löögid võivad olla nii rakettide kui ka UAV-dega. Samas ei saa need sõjaväeluure hinnangul kindlasti olla nii primitiivsed rünnakud kui eelmisel aastal,” ütles Vadim Skibitskyi. GUR esindaja.
 • GUR.  Vene Föderatsioonil on umbes 870 ülitäpset raketti, mille lennuulatus on üle 350 km.
  • 165 “Kaliibrid”;
  • 160 X-101, X-555 ja X-55 raketid;
  • 290 “‎Iskanderid” (M ja K);
  • 80 “Kinzal”;
  • 150 Kh-22 / Kh-32 raketid.

  Oktoobris õnnestus venelastel sellise laskekaugusega välja lasta umbes 115 raketti.

 • The Washington Post – Ukraina on täna halvemas olukorras kui eelmise aasta novembris:
  • Väed on väsinud ja kurnatud, relvavarud hakkavad otsa saama ja lääne ühiskond on edasise toetuse pakkumise suhtes rohkem polariseerunud
  • Praegu peavad “Ukraina toetajad oma võiduteooria ümber mõtlema”.
  • Ukrainale soodustingimustel läbirääkimiste teel leppimise võimalus, kui see oli, on ilmselt lõppenud, kuna Vene Föderatsiooni hinnangul on tal pikaajaline eelis tänu elavjõule.
  • USA peab oma nägemuse selles sõjas võidust ümber mõtlema, muutma selle realistlikumaks.
 • Iraani “Shakhedi” Ukraina analoog läks masstootmisse, ütles “Ukroboronprom” peadirektor Smetanin. Tema sõnul on see kaitseväe tellimusel. Ukraina “Shakhed” on Venemaa objektidele juba muljet avaldanud. Rekordkaugus on umbes 1000 km.

 • Isikkoosseisu hukkumise ametliku juurdluse käigus 3. novembril 2023 tagandati 128. eraldiseisva mägiründe brigaadi ülem relvajõudude ülemjuhataja otsusega oma ülesannetest. Uurimise materjalid antakse pärast selle lõpetamist üle õiguskaitseorganitele
 • Zelensky: Praegu pole aeg laiaulatuslikeks pidustusteks ega muudeks julgeteks asjadeks tagalas, mis on sõjaajal vastuvõetamatud ja veelgi enam, kui armee, kui kõik meie kaitsejõud elavad täiesti erinevate emotsioonidega, ütles Zelenski. Ja me kõik mõistame, et praegu, sõja ajal, kui väljakutseid on palju, on see täiesti vastutustundetu – kuidagi nii… kergemeelselt ja mänguliselt valimisteema ühiskonda loopimine. Ootan kõigilt asjaomastelt struktuuridelt ja ametiasutustelt konkreetseid vastuseid nende ülesannete kohta, mis meie riigil praegu objektiivselt silmitsi seisavad. See kehtib tsiviilvõimude ja riigi sõjaväeosa ning Ukraina ülemraada valitsusametnike ning Ukraina julgeolekuteenistuse ja teiste õiguskaitseorganite kohta.
 • Roman Svitan käsitles 7. novembri uues sõjalises raportis järgmisi teemasid:
  – Kas nad tahavad Valeri Zalužnõit raamida?
  – Ukraina relvajõudude rakett on juba Moskva jaoks valmis;
  – Venemaal on lõunas suured probleemid.
 • Eetris Juri Romanenko ja Nikolai Feldmaniga arutasime 621. sõjapäeva põhiuudiseid.
  • 00:00 Ukraina president Zelenski: praegu pole valimiste aeg. Kuidas saame ilma valimisteta valitsuse poliitika tõhusust järsult tõsta?
  • 03:00 Arestovitši pöördumine Ukraina rahva poole: Vaja rahuneda, mõista, et oleme tagasi 24. veebruaril, sihiks võita vaenlane, on võimalik kokku panna koalitsioonivalitsus, et mitte valimisi korraldada, oluliselt suurendada riigi tõhusust. Hüpotees: Zalužnõi võidakse ametist tagandada;
  • 07:14 Romanenko: arvamus ja suhtumine toimuvasse. Ühiskonna ja võimude keeruline vestlus peab olema aus. Võimsus peab olema tõhus ja piisav;
  • 14:44 Arestovitš: valmis toetama presidenti, loobuma valimiste teemast, et president tõstaks järsult riigipoliitika efektiivsust;
  • 16:35 Kogunemine 47. mehhaniseeritud jalaväebrigaadi üksuse juurde Avdeevka lähedal;
  • 17:10 President Zelenski avaldus: sõjalise strateegia muutus, Zalužnõi hinnanguga mittenõustumine. Kas presidendil on pädevus arvata, et Ukraina relvajõudude ülemjuhataja eksib? Ukraina relvajõudude ülemjuhataja väljavahetamine on suur viga, mis läheb kogu Ukrainale kalliks maksma; Kolm teemat, mida pole vaja praegu tõstatada, et säilitada ukrainlaste ühtsus surmaohu ees:
  • 19:17 Keeleteema on jõudnud oma piirini: Irina Farioni avaldus Ukraina armee venekeelsete sõdurite kohta;
  • 20:30 Valimised Ukrainas. Kindral Zalužnõi töö;
  • 22:40 Zalužnõi abilise Tšastjakovi surm granaadiplahvatuse tagajärjel. Inforuumis toimunud sündmuse hinnangute erinevus;
  • 26:45 Kas SSO ülema Khorenko vallandamine võib kahjustada Zalužnõi autoriteeti ja suhteid liitlastega?
  • 28:30 President Zelenski mure põhjus: rahunegem maha, suurendagem valitsemise efektiivsust ja ühinegem vaenlasega silmitsi seistes;
  • 29:48 Taga-Karpaatia 128. brigaadi 19 ukrainlasest kaitsja hukkumine rindejoone lähedal. Professionaali eristab kõrgendatud ohutunne, kui alati on sihtmärgiks sõjaväelane. Alluvad ei tohiks karta vastuväiteid;
  • 33:32 Vaba taktika põhimõte Saksa sõjaväes. Ameerika sõjaväe vigade kallal töötamine. Kuidas tõsta Ukraina armee efektiivsust: distsipliini ja oskust oma arvamust avaldada;
  • 38:33 Kertš: kinnitust leidis Ukraina armee Kalibreid kandva Vene laeva hävitamine;
  • 40:47 Leedu välisminister hoiatas Venemaa Föderatsiooniga rahulepingu sõlmimise eest. — Lääne sõjalise abi andmine Ukrainale ja riigi sisemine efektiivsus peaksid suurenema;
  • 49:45 Iisraeli sõjaväe IDF viib edukalt läbi maapealse operatsiooni Gazas, ümbritsedes linna täielikult. Esimest korda ajaloos tulistas Iisrael väljaspool Maa atmosfääri alla ballistilise raketi;
  • 52:11 Tragöödia moslemimaailmas: Pakistan soovib Afganistani tagasi saata 1,7 miljonit afgaani põgenikku. See on potentsiaalselt kümneid tuhandeid inimohvreid ülemineku ajal;
  • 53:35 Porošenko blokile lähedased rahvasaadikud kirjutavad kummalisi uudiseid;
  • 54:35 Kas Ukraina president ja Ukraina relvajõudude ülemjuhataja suudavad ületada lääne ajakirjanduses välja toodud vastuolusid ja vastata oma rahvale, kuidas me jätkame võitlust?
  • 56:35 Romanenko: õppetund, mida ukrainlased pole oma ajaloost õppinud;
  • 01:01:03 Toetame Ukrainat: ootame Zalužnõilt ja Zelenskilt riigi sõjalis-poliitilise juhtkonna ühtsuse demonstratsiooni.
 • Lavrovi lennukil keelati juurdepääs Põhja-Makedoonia õhuruumi, kus toimub OSCE ministrite kohtumine, teatab Agence France Presse. Lavrov palus luba osaleda Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kohtumisel Skopjes. Väidetavalt täpsustas Põhja-Makedoonia välisminister Budjar Osmani, et tema riik ei saa vastu võtta Vene delegatsiooni lennukit. “Selle nõudlusega seoses on mõned väljakutsed,” ütles Osmani. Euroopa Liitu mittekuuluva, kuid Moskva-vastaste sanktsioonidega ühinenud Põhja-Makedoonia õhuruum on Vene lennukitele suletud. Sama kehtib ka tema naaberriikide kohta. “See sõltub otsustest, mis lähipäevil vastu võetakse,” täpsustas Makedoonia minister. Ta märkis, et OSCE reeglite kohaselt peaksid koosolekul kohal olema kõik selle 57 liiget. Eelmisel aastal Poolas peetud OSCE ministrite kohtumisel keeldus Varssavi Lavrovit riiki lubamast. Samm tekitas Moskvas nördimust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MilitaarPoliitikaSõdaUkrainaVenemaa

kolonelHans • november 7, 2023


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar