Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 03. veebruaril

OPOLUKORD 03022024

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu teatas 2. veebruaril, et Vene väed säilitavad “strateegilise initsiatiivi” kogu Ukraina rindejoonel, mis on märkimisväärne kõrvalekalle Šoigu varasemast iseloomustamisest Venemaa operatsioonide kui “aktiivse kaitse” all. Vene väed tegid hiljuti kinnitatud edusammud Avdiivka lähedal ja Donetski-Zaporižžja oblasti piirialal ning lahingute jätkumist kogu kokkupuutejoonel 2. veebruaril.

Öösel vastu 3. veebruari ründas vaenlane 14 “Shahed-136/131” tüüpi UAV-ga suundadelt: Primorsko-Ahtarsk – Venemaa, Chauda – Krimm ja kahe Kh-59 raketiga Belgorodist. Vaenlane ründas Dnipropetrovski oblasti energiataristu rajatisi. UA õhutõrje hävitas 9 drooni.

Kupianski suunas tõrjusid UA kaitsjad 4 rünnakut Synkivka ja Ivanivka Harkivi oblasti lähedal, kus vaenlane üritas meie vägede kaitsest läbi murda.

Limany suunas tõrjusid UA kaitsjad 3 rünnakut Ternivi Donetski oblasti piirkonnas, kus vaenlane püüdis lennunduse toel ebaõnnestunult läbi murda meie vägede kaitsest.

Bakhmuti suunal tõrjus kaitsevägi 2 rünnakut Bogdanivka ja Klištšievka Donetski oblasti lähistel, kus vaenlane üritas taktikalist positsiooni edutult parandada.

Avdiyivi suunal tõrjusid UA kaitsjad 19 rünnakut Avdiyivka lähedal ja veel 10 rünnakut Pervomaiski ja Nevelski Donetski oblasti lähistel, kus vaenlane lennunduse toel ebaõnnestunult meie vägede kaitsest läbi murdis.  Vene väed tungisid Opytne suunast Avdiivkast lõunas asuva endise õhutõrjebaasi poole. Endist õhutõrjebaasi, mis toimib Ukraina kindlustatud tugipunktina, ähvardab saada ära lõigatud.

Image

Vaenlane kasutas maastikku oma huvides ja tungis läbi Avdiivkast põhja pool asuva madaliku. Ukraina SSO Heniy droonivideost selgub, et Venemaa edasisaadetud väed sisenesid Donetski oblasti Avdiivka põhjaserva.

Image

Marinski suunal jätkab kaitsevägi vastase tõrjumist Donetski oblasti Georgiivka ja Novomõhhailivka aladel. Siin on ookeanid 6 korda edutult üritanud taktikalist positsiooni parandada

Šahtarski suunas tõrjusid UA sõdurid vaenlase rünnaku Donetski oblasti Kuldsest Nivast lõunas.

Zaporožje suunal tõrjus kaitsevägi 3 rünnakut Robotinõi ja Lääne-Palm-Zaporižžja oblasti lähistel, kus vaenlane püüdis õhutoetusel edutult läbi murda meie vägede kaitsest.

Hersoni suunas ei loobu vaenlane kavatsusest lüüa Ukraina üksused Dnepri vasakul kaldal asuvast plaastrist välja. Päeva jooksul 6 ebaõnnestunud katset tungida meie vägede positsioonidele. Nii era- kui ka Venemaa allikad kinnitavad Ukraina edusamme Krõnki lääneosas, saavutades samal ajal ka täiendava kontrolli Dnipro tarneliinide ja vasakkalda poole jäävate harude üle.

Image

________________________________________________________________

 • Šoigu ütles kohtumisel oma kaaslastega kaitseministeeriumist, et Ukraina kaotas tänavu jaanuaris üle 23 000 hukkunu ja haavatu ning üle 3000 relva. Venemaa väidab ka, et Ukraina viib kiiresti läbi sundmobilisatsiooni, et vältida “totaalset kokkuvarisemist”.
 • Venemaa mõistab hukka Ecuadori otsuse saata USA-le Ukraina jaoks Venemaa sõjavarustust. Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova väitis RIA Novostile antud kommentaaris, et Ecuadori otsus on kahe riigi vahelise lepingu rikkumine, lisades, et see tehti “välispoolte sidusrühmade tõsisel survel”.
 • Ukraina andis MAGURA V5 droonidega löögi Vene raketipaati “Ivanovets”. Sellest rääkis The War Zone’ile Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraadi juht Kyrylo Budanov. Nimetatud laeva hävitamise käigus tehti kuus mereväe droonide otselööki laeva kerele. Vigastuse tagajärjel paiskus laev ahtrisse ja uppus. Esialgsetel andmetel vastase otsingu- ja päästeoperatsioon ei õnnestunud, lisas HURi juht.

Image

 • Putin käskis 12 hüperhelitehnoloogia arendajat riigireetmise eest vangi mõista. Venemaal vahistati vähemalt 12 teadlast, kes tegelesid füüsikaliste protsesside uurimisega hüperhelikiirusel, vahendab BBC. FSB kahtlustab neid riigireetmises.
 • Belbeki lennuväljal toimunud löögi ajal hukkus Vene kindral. Venemaa avalike andmete kohaselt likvideeriti 10 Vene sõjaväelast, sealhulgas lennueskadrilli ülem kindralleitnant Aleksandr Tatarenko. Teatavasti tabas kaks raketti 38. hävituslennurügemendi komandopunkti ja teine rakett ründas lennuvälja sideposti.

Image

 • Kuud kestnud rünnakud panid aluse viimasele raketirünnakule Krimmi. Võttes sihikule radarid ja side, on Ukraina avastanud puudused Venemaa Krimmi kaitsevõrgus, võimaldades raketi- ja droonikampaania eskaleerumist.

Campaign on Crimea

 • Ukraina eest suri 36-aastane Saksamaa kodanik ja Rahvusvahelise Leegioni vabatahtlik Diana Savita Wagner, kutsung “Snake”. Ta oli Carpathian Sichi 49. jalaväepataljoni lahingumeedik. Diana kolis Ukrainasse enne täiemahulise sõja algust, õppis ukraina keelt rääkima ja taotles Ukraina kodakondsust. “Diana Wagner sai lahinguväljal igavese elu, päästes haavatud Ukraina armee Kolumbia sõdureid. Oleme teile, meie kallis, tänulikud hoolitsuse, kangelaslikkuse ja sõdurite elude päästmise eest. Ukraina rahvas jääb teid alati mäletama. Me ei anna alla!” kirjutas tema võitluskaaslane Ruslan Andriiko. Igavene au ja igavene mälestus kangelannale. Ukraina on teie ohverduse eest igavesti tänulik.

Image

 • 63% poolakatest usub, et nende väed peaksid Ukraina territooriumi kohal rassistlikke rakette alla tulistama. Küsimusele, kas Poola peaks pidama läbirääkimisi NATO ja Ukrainaga Ukraina piiriterritooriumi õhukaitse tagamise üle, et saaks alla tulistada Poola poole lendavaid Vene rakette, vastas 37,6% vastajatest “üheselt jah” ja 31,7% – “pigem nii.” Vaid 17,6% vastanutest on selles küsimuses vastupidisel arvamusel. Eelkõige vastas sellele küsimusele 9,1% “kindlasti ei” ja 8,5% – “pigem ei”. Seevastu 13,1% oli selles küsimuses otsustamata.
 • Roman Svitan arutas 2. veebruaril toimunud uuel sõjalisel briifingul järgmisi teemasid:
  – Zaluzhny muudab kõike 5 kuuga;
  – GUR hävitas Krimmis Vene paadi;
  – kas kaitsevägi loobus 40 võitlejast.
 • EL-ist varastati Kremli diktaatori Vladimir Putini plaan, rääkis sellest politoloog, kaitseväe ohvitser Taras Berezovets. Millele see täpsemalt viitab? Milline Kremli ohtlik agent on Euroopas? Kuidas saab sellele vastu seista? Mis ootab ees relvajõudude ülemjuhataja Valeri Zalužnõi? Loe selle ja muu kohta lähemalt Mark Feigini intervjuust.
 • Venemaa: Moskva eeslinna Podolski elanikud said oma kommunaalmaksete arved kätte. Neilt on küsitud kütte eest 5-kordset summat, kuigi tegelikult pole neid juba nädalaid kütet üldse olnud.
 • Kvaliteetsed kaadrid Krynkyst, kus tegutseb 501. merejalaväepataljoni GRIFFON üksus. Ärge viibige akende lähedal, ei kehti ainult Venemaal. Sama on neil Ukrainas.

 • Venemaa president Vladimir Putin kutsus 2. veebruaril peetud kõnes esile Venemaa laiaulatusliku sotsiaalse ja majandusliku mobilisatsiooni, mis meenutas Nõukogude Liidu totaalset mobilisatsiooni Teise maailmasõja ajal, hoolimata asjaolust, et Venemaa on ette võtmas palju järk-järgulisemat, kuid siiski tõhusamat oma kaitsetööstuse baasi mobiliseerimist. USA välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller kordas 1. veebruaril, et Venemaa president Vladimir Putin on korduvalt märkinud, et ta ei ole muutnud oma eesmärke Ukraina vallutada ja allutada.
 • Volodymyr Zelenskyi pöördumine: “Tänase päeva peamine uudis on uudis, mida oleme kõik kaua oodanud ja mille nimel oleme mitu kuud erinevatel tasanditel töötanud. Selle tulemusena saabus Ukrainasse veel kaks õhutõrjesüsteemi. Kõiki üksikasju ei tohiks muidugi avalikult arutada. Aga süsteemid – mis viivad kõik alla. Me kaitseme piirkondi. Seni ei piisa süsteemidest Ukraina täielikuks kaitsmiseks, kuid me töötame selle nimel iga päev. Olen tänulik kõigile, kes Ukrainat aitavad! Olen tänulik kõigile, kes Ukrainat tugevdavad! Olen tänulik kõigile, kes võitlevad ja töötavad selle nimel, et Ukraina võidaks!
 • Vene Föderatsiooni presidendiks kandideerida kavatseva Boriss Nadeždini ümber liigub palju kuulujutte. Mõni ütleb, et ta on Putini kandidaat ega suuda midagi muuta. Teised ütlevad, et tema on opositsioon, kes suudab sõja lõpetada. Kuid võtmeküsimused jäävad lahtiseks: kas Nadeždin lubatakse valimistel osaleda ja mida ta suudab muuta? Kas kandidaat on Kremliga vandenõu pidanud? Kas eliit plaanib Putini vastu vandenõu? Kas FSO juht “eemaldab” diktaatori? Neile küsimustele andis vastused rahvusvaheliste suhete ja eriteenistuste spetsialist, endine NSV Liidu ja Venemaa KGB välisluureteenistuse vanemohvitser Serhii Žirnov vestluses ajakirjanik Hleb Pyanõhhiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MilitaarPoliitikaSõdaUkrainaVenemaa

kolonelHans • veebruar 3, 2024


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar

Your email address will not be published / Required fields are marked *