Kolonel Hans

George Orwell on ütelnud, et nalja eesmärk ei ole alavääristada inimest vaid tuletada inimesele meelde, et ta on juba alavääristatud!

Operatiiv- ja sõjaga seotud info 16. novembril

OPOLUKORD 16112022

Okupandid jätkavad rünnakuid Bahmuti, Avdiivka ja Novopavlivka suundades. Ukraina sõdurid on viimase ööpäeva jooksul tõrjunud Vene sissetungijate rünnakud Donetski oblasti Bilohorivka, Kurdjuumivka, Novokalynivka, Vesele, Avdiivka, Pervomaiske, Vodyane, Novomõhhailivka ja Vremivka asulates. Möödunud päeval korraldas Venemaa föderatsioon ulatusliku raketirünnaku Ukraina sõjalise ja tsiviilinfrastruktuuri vastu. Tabamuse said Kiievis, Žõtomõris, Vinnõtsjas, Poltavas, Lvivis, Hmelnõckis ja teistes meie riigi piirkondades asuvate kodanike elumajad ja kriitilise infrastruktuuri objektid. Vaenlane tulistas välja enam kui 90 Kh-101 ja Kalibr raketti ning üle kümne ründe UAV. Täpsematel andmetel hävitasid kaitseväe üksused 77 tiibraketti, 10 Iraani ründedooni “Shahed-136” ja ühe UAV “Orion”. Vaenlane jätkas meie vägede, asulate ja positsioonide tulistamast piki kontaktliini. Okupandid sooritasid möödunud ööpäeva jooksul 43 õhurünnakut ja üle 40 MLRS-i rünnaku. Poola ametnikud teatasid, et tõenäoliselt “Venemaal toodetud rakett” maandus Poolas kuue kilomeetri kaugusel rahvusvahelisest piirist Ukrainaga.

Seoses oluliste kaotustega vaenutegevuse käigus sagenesid ajutiselt okupeeritud Donetski ja Luganski oblasti aladel okupatsioonivägede üksuste deserteerumise juhtumid ning oluliselt halvenes moraal ja psühholoogiline seisund. Nii kaotas 1. Horlivka territoriaalpataljon pärast lahinguid Mayorski asula piirkonnas oma lahinguvõime. Kaod selles ulatusid üle 50 protsendi hukkunutest ja haavatutest, sõjaväelaste moraalne ja psühholoogiline seisund on ebarahuldav. Vaenlase väejuhatus saatis nimetatud üksuse laiali. Ülejäänud isikkoosseis jaotatakse teiste väeosade vahel. Möödunud ööpäeva jooksul andis Ukraina õhuvägi vaenlasele löögi 14 korral. Tabamuse said 11 isikkoosseisu, relvastuse ja sõjatehnika koondumisala ning 3 vastase õhutõrjeraketisüsteemide positsiooni. Ukraina raketivägede ja suurtükiväe sõdurid tabasid möödunud ööpäeva jooksul 3 tööjõu, relvade ja sõjatehnika koondpiirkonda, raadioelektroonilise sõjapidamise jaama ja okupantide laskemoonaladu.

Ukrainlased sundisid Vene fašistlikud sissetungijad Dnipro jõe vasakkaldalt 10-15 kilomeetrit tagasi tõmbuma. Ukraina tulejuhtimine on liiga domineeriv, et russistid ei suudaks mingeid positsioone hoida. Sellised asulad nagu Oleshky ja Nova Kahhovka on nüüd “hallis tsoonis”.

 • UA hinnang ru kaotustele

_______________________________________________________________________________

 • POOLA

Kõige “kuumem” sündmus eilsel sõjapäeval oli raketi maandumine Poolas. Kuum on see eelkõige selle tõttu, et kas Venemaa ründas NATO’t või mitte? Üks, mis koheselt välja kuulutati oli see, et tegemist on Venemaal valmistatud raketiga. Poola president Andrzej Duda  andis teada, et Poola tõstis raketi tabamuse tõttu kaitseväe, eelkõige õhutõrje, valmisolekut kuigi sarnase juhtumi kordumise kohta indikatsioone pole. Pole ka kindlaid tõendeid selle kohta, kes Poolas kukkunud raketi välja tulistas. Sündmuse uurimisega ühinevad ka USA eksperdid. ERR on andnud üsna põhjaliku ülevaate sellest, mida ametlikes kanalites raketist kirjutatakse. 

Lisan täna lisanduva info selle raketitabamuse kohta siia.

 

 • Ukraina Peastaap otsustas 47. ründerügementi formeerida brigaadiks. Peagi saab üksus uue relvastuse ja varustuse. 47. Rünnakubrigaad formeeriti pataljonina Valeri Markuse ja Ivan Shalamaha poolt aprillis 2022. 28. juunil otsustati üksust laiendada rügemendi suuruseks. Koos sellega sai üksus tankid ja suurtükiväe. Oktoobris otsustati see formeerida brigaadiks. Enamik võitlejatest on vabatahtlikud, kes läbisid sõjalised katsed ja allkirjastasid lepingu. Brigaad on peamiselt varustatud NATO riikide tarnitud relvastusega. Fotol Salamaha ja Markus.

 • R.I.P.

 • Zelensky õhtune pöördumine:”Täna sooritas Venemaa järjekordse massiivse raketirünnaku. Kokku 90 raketti. Mõjutatud sai energiasüsteem, ettevõtted, elumajad. Täna juhtus see, mille eest hoiatasime, juba ammu. Terror ei piirdu meie riigipiiridega. Vene raketid tabasid Poolat. Mitu korda on Ukraina öelnud, et terroririik ei piirdu meie riigiga? On vaid aja küsimus, millal Vene terror läheb kaugemale. Mida kauem Venemaa tunneb end karistamatuna, seda rohkem ähvardab kõiki Venemaa rakettide käeulatuses olevaid inimesi. Tulistada rakettidega NATO territooriumile. See on Venemaa raketirünnak kollektiivse julgeoleku vastu! See on väga oluline eskalatsioon. Peame tegutsema. Ja ma tahan öelda nüüd kõigile meie Poola vendadele ja õdedele: Ukraina toetab teid alati! Terror inimesi vabaks ei murra! Võit on võimalik, kui pole hirmu! Sinul ja minul seda pole. Venemaa vastandab end maailmale. Venemaa terroriseerib meid ja kõiki, kelleni ta jõuab. Teeme kõik, et teda peatada!”
 • “Olukord on ajaloo kõige tõsisem, kuid säilitame süsteemi juhitavuse. Selleks kasutatakse hädaseiskamisi. Kui väljalülitused sisse viia, siis süsteem on ikkagi juhitav,” ütles “Ukrenergo” juhatuse esimees Volodymyr Kudrytskyi. Samas rõhutas ta: venelased ründasid Ukraina energiataristut “küünilise arvestusega – tipptarbimise alguse hetkel”. Selle eesmärk oli raskendada energiaettevõtete koormusega toimetulekut “Iga rakett lendas eesmärgiga Ukraina pimedusse uputada. Mille eest me kõiki kaitseme, on energiasüsteemi kokkuvarisemine, millele vaenlane loodab,” ütles Ukrenergo juhatuse esimees. “Taastame voolu nii kiiresti, kui jõud lubab. Töötame öö läbi ja kõik järgnevad päevad,” kinnitas Kudrytskyi.
 • Smolenski oblasti mobikud  põgenesid Dnepri vasakkaldalt positsioonidelt ja selgitasid seda järgmiselt:
  • Relvadest olid ainult kuulipildujad. Kui Ukraina relvajõud hõivasid Dnepri paremkalda, ei teavitanud kaitseministeeriumi peakorter sellest sõjaväelasi.
  • Side staabiga ja üksuste vahel puudus. Ukraina relvajõudude droonid tiirlesid mobiilide kohal 24 tundi ööpäevas.
 • Saksamaa kaitseminister Christina Lambrecht teatas, et saavutati kokkulepe Slovakkiaga Ukrainale tarnitud Saksa relvade – eelkõige 155 mm / 52 PzH 2000 iseliikuvate haubitsate ja MARS II raketisüsteemide remondiks. Ühtlasi kuulutas Saksamaa välja ka täiendava abi Ukrainale;
  • MARS2 laskemoon
  • 8 raskeveokit Oshkosh M1070
  • 39 piirivalveautot
  • 30 MG3 päästemasinat
  • MG2 varuosad
  • 116 väli kütteseadet
  • 28 drooni segajat
  • 20 uuendust (ribalaius) drooni segajatele

 • Rootsi uus valitsus kuulutas äsja välja Rootsi seni suurima sõjalise abipaketi, mille väärtus on ligi 300 miljonit USA dollarit. See sisaldab õhutõrjesüsteemi, laskemoona õhutõrjesüsteemi jaoks, soomustransportööre ja talvevarustust.
 • G20 riigid on kolmapäeval, 16. novembril Balil G20 tippkohtumisel vastu võetud ühisavalduses teravalt kritiseerinud Venemaa sõda Ukrainas. “Enamik liikmeid mõistis Ukraina sõja võimalikult karmilt hukka ja rõhutas, et see põhjustab mõõtmatuid inimkannatusi ja süvendab globaalse majanduse olemasolevaid haavatavust,” öeldakse dokumendis. Tekstis märgitakse, et see sõda piirab ülemaailmset majanduskasvu, tõukab inflatsiooni, häirib tarneahelaid, süvendab energia- ja toiduga kindlustamatust ning suurendab riske finantsstabiilsusele.
 • Istanbulis kesklinnas auto plahvatus. Venelased juba levitavad, et Ukraina õhutõrjerakett kukkus sinna.
 • Hiina reageeris Venemaa ulatuslikele raketirünnakutele Ukrainale ja raketi kukkumisele Poolas, otseseid süüdistusi Venemaa vastu ei olnud. “Praeguses olukorras peavad kõik asjassepuutuvad osapooled jääma rahulikuks ja olema vaoshoitud, et vältida eskaleerumist,” ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ning.
 • Valgevene teatab, et Volõni suunas lastakse sildu õhku. Propagandistlik riiklik väljaanne BELTA teatab riigipiirikomisjoni juhile Anatoli Lappole viidates väidetavast sildade õõnestamisest:
  «Ukraina poole jõupingutused on suunatud piirikatte suurendamisele insenertõketega. Valgevene piir Ukrainas on mineeritud, peaaegu kõik Gomeli ja Mozyri suuna sillad on õhku lastud. Nüüd hakatakse kõiki Volõni suunalisi sildu õhku laskma. Kõik teed on läbimatud”
 • Kas Stremousovit mäletate? Kollaborant Hersoni piirkonnast kes maeti eelmisel nädalal. Väidetavalt hukkus autoõnnetuses. Toona jagatud fotodel avarii põhjustanud veokit näha ei olnud. Käisid spekulatsioonid, et Krimmi partisanid või FSB kustutasid vennikese eluküünla. Täna siis levivad autost uued fotod. Sellised, mis spekulatsioone kinnitavad.

 • Tundub, et Ukraina on saamas 14 Mi-8 helikopterit Horvaatiast. Seda juhul kui Horvaatia saab USA’lt Black Hawk helikopterid. Asi susiseb!

 • Gordoni eetris on Ukraina relvajõudude kindralleitnant, sõjateaduste kandidaat, tehnikateaduste doktor, professor Ihor Romanenko
 • Oleg Zhdanov. S-300’l on on enesehävitussüsteem, oleks pidanud plahvatama enne kui oli õhutõrje ülesanne antud. Poola radarid ei märganud kuna tegemist oli ikkagi tiibraketiga, esimesed ajakirjanikud jagasid pilte detailidest mis ei kuulu S-300’le. Tegemist oli venelaste provokatsiooniga.
 • Feigin ja Arestovich olukorrast Ukrainas oma õhtuses jutuajamises. Okupant asus pealetungile!
 • Venemaa sai Svatove rindel järjekordse suurema lüüasaamise. Ukraina vägede kätte on jäänud kolm suhteliselt kaasaegset Vene tankitüüpi T-72B3. Isegi venelaste jaoks on see üsna haruldane ebaõnnestumine.
 • Zelenski õhtune pöördumine

  ÜRO Julgeolekunõukogu üks põhiküsimusi täna on olukord Poolas: selgitada välja kõik asjaolud, kuidas Venemaa agressioon Poola piiri ületas.

  Ukraina seisukoht on väga läbipaistev: me püüame kindlaks teha kõik üksikasjad, kõik faktid. Seetõttu vajame oma spetsialiste, kes osaleksid rahvusvahelise uurimise töös ning et saaksime ligipääsu kõikidele partnerite käsutuses olevatele andmetele ja plahvatuse toimumispaigale.

  Kogu meie teave on avalikult kättesaadav. Eile õhtul rääkisin president Dudaga ja avaldasin talle kaastunnet. Venemaa agressioon nõudis kahe Poola kodaniku elu. Ja ma tahan, et me nüüd koos austaksime vaikusehetkega kõigi mälestust, kelle elu see Vene sõda võttis.

 

 

 

 

 

MilitaarSõdaUkraina

kolonelHans • november 16, 2022


Previous Post

Next Post

Lisa kommentaar